Kom tot rust met etherische oliën | Top 10

Kom tot rust met etherische oliën | Top 10

Kom tot rust met etherische oliën

Etherische oliën worden al eeuwenlang gebruikt en dat is niet voor niets, er zijn nogal wat voordelen aan verbonden. Ze hebben mooie effecten op lichaam en geest. Hoe dit werkt en welke varianten je het best kunt kiezen om rust te creëren lees je hier.

Dat etherische olie gebruikt kan worden om de heerlijke geur is niet verrassend. De moleculen in etherische oliën stimuleren de reukreceptoren in je neus, die sturen op hun beurt signalen naar het limbisch systeem. Dit is het deel van de hersenen dat betrokken is bij het verwerken van emoties en herinneringen en aan de basis ligt van het reguleren van belangrijke systemen in het lichaam, zoals hartslag, bloeddruk en ademhaling. Het is dus daarom dat het inademen van etherische olie-moleculen zowel een lichamelijk als geestelijk effect kan hebben.

Aromatherapie wordt vaak toegepast om stress te verminderen. Het is een natuurlijke manier om een positieve draai te geven aan je emotionele toestand.

Omdat de ene olie de andere niet is, hebben we er 10 op een rijtje gezet die bekend staan om hun kalmerende effecten. Ook kan je zien in welke Songbird massagewaxen je deze terug vindt, wel zo handig als je tot doel hebt een stress-regulerende massage te geven.

Lavendel

Het is niet zonder reden dat we deze lijst hiermee beginnen, want waar zouden we zijn zonder lavendel. Lavendel heeft niet alleen tal van voordelen voor de huid, maar ook een diep ontspannend effect op de geest. Het geeft een gevoel van rust en focus. Het kan overdag worden gebruikt om op een relaxte manier energie te geven, maar ook ’s nachts om te helpen bij een effectieve nachtrust.

Essentiële olie van lavendel is de ster in onze Lavender wax en komt ook voor in onze Balance wax en Active wax.

Bergamot

Ken je de geur van Earl Grey thee? Als jij die rustgevend vindt ruiken, dan is het waarschijnlijk Bergamot die dit effect op je heeft. Dit is namelijk het bestanddeel dat deze theesoort zijn kenmerkende smaak en geur geeft. Van bergamotolie wordt aangenomen dat het bijzonder goed is in het verlichten van stressgevoelens, tegelijkertijd kan het vermoeidheid verminderen en heeft het een opbeurend effect dankzij z’n frisse en fruitige geur.

Essentiële olie van bergamot is te vinden in onze Balance wax.

Ylang Ylang

Afkomstig van de bloemen van de tropische Cananga-boom, heeft de essentiële olie van Ylang Ylang een zoete en bloemige geur. Deze wordt vaak gebruikt om de stemming te verbeteren, stress te verminderen en gezonde slaap te ondersteunen.

Essentiële olie van Ylang Ylang wordt gebruikt in de Connect wax, Relaxation wax en Pacific Nights wax.

Roos

De roos is één van de meest populaire bloemen in geurenland. De etherische olie wordt dan ook veel gebruikt in cosmetica om een ​​zoet en aangenaam bloemig parfum te geven. Aan de geur van roos wordt toegeschreven dat het angst en stress kan verminderen en zelfs menstruatiepijn kan verzachten.

Kamille

Kamillethee is een drank die wordt geassocieerd met ontspanning en een goede nachtrust, maar in plaats van het te drinken, kan je ook aan kamilleolie ruiken. De olie heeft een vrij sterke geur, die niet per se naar ieders smaak is, maar het wordt traditioneel gebruikt om prikkelbaarheid, overmatig denken en zorgen te verlichten en een goede nachtrust te ondersteunen.

Wierook

Hoewel veel van de oliën in deze lijst bloemig zijn, is wierookolie afkomstig van boomhars. Het is een populaire geur om te gebruiken tijdens meditatie, omdat wordt aangenomen dat het helpt te focussen en de ademhaling te reguleren. Ook kan het een positieve bijdrage leveren aan het algemeen welzijn en een gevoel van vrede geven.

Wierookolie is te vinden in de Balance wax.

Neroli

Met zijn zoete en licht kruidige aroma wordt Neroli-olie verkregen uit de bloesem van de bittere sinaasappelboom. Traditioneel wordt deze gebruikt om gevoelens van stress, angst en depressie te verminderen. Wanneer het wordt ingeademd, kan het de hersenen helpen serotonine vrij te maken en het cortisolgehalte te verlagen.

Neroli-olie wordt gebruikt in de Calming wax en de Pacific Nights wax.

Sinaasappel

De meeste essentiële oliën van citrusvruchten worden geassocieerd met gevoelens van geluk. Er wordt aangenomen dat sinaasappelolie bijzonder goed is in het verminderen van angst en het verbeteren van de algehele stemming.

Essentiële olie van sinaasappel is een belangrijk ingrediënt in de Orange Spice wax en is ook te vinden in Active wax.

Patchouli

Patchouli-olie wordt van oudsher gebruikt om stress en depressie te behandelen. Het heeft een warme, zoete en licht aardse geur, die kan diep ontspannen en zorgen voor focus, ook kan het gevoelens van verbondenheid geven.

Patchouli-olie wordt gebruikt in de Connect wax.

Salie

Met zijn aardse en kruidachtige geur kan salie-olie worden gebruikt om stress en depressie te verzachten door een gevoel van welzijn op te wekken. Er wordt ook aangenomen dat het stresshormoon in het vrouwenlichaam vermindert, waardoor angst en lichamelijke spanning afnemen.

Salie-olie is te vinden in de Herbal Lift wax.

Hoe gebruik je etherische olie?

Etherische olie kan op verschillende manieren worden gebruikt. Denk hierbij aan: toevoegen aan een diffuser of oliebrander om een ​​kamer te laten ruiken; het inwrijven van een paar druppels op de handen (indien veilig voor de huid en bij voorkeur verdund in een dragerolie), op een tissue gesprenkeld of als nevel op je kussen of lakens gesprayd. Je kunt zelfs een paar druppels op de punten van je haar aanbrengen om te genieten van je favoriete geur.

Een heel goede en bekende manier om van de kalmerende effecten van essentiële oliën te genieten, is door ze te gebruiken in combinatie met iets dat je ontspannend vindt. Voeg bijvoorbeeld een paar druppels etherische olie toe aan je bad, of gebruik ze in een olieverspreider tijdens het mediteren. Of -onze persoonlijke favoriet- geniet van de kalmerende geur van je favoriete essentiële oliën als onderdeel van een massage voor ultieme ontspanning van lichaam en geest.

Als je van plan bent essentiële oliën op je huid aan te brengen, vergeet dan niet om te controleren of ze geschikt zijn voor uitwendig gebruik. De meeste essentiële oliën moeten worden verdund in een dragerolie om ze veilig rechtstreeks aan de huid toe te voegen (in de producten van Songbird is dit uiteraard het geval).

Overall geldt dat het de moeite waard is om in gedachten te houden dat sommige essentiële oliën niet op de huid mogen worden aangebracht, zelfs niet als ze verdund zijn. Er zijn ook enkele essentiële oliën, zoals bergamot, die de gevoeligheid van je huid voor zonlicht kunnen verhogen. Raadpleeg bij twijfel een zorgverlener of kies uit voorzorg voor verspreiding van de geur via een diffuser of oliebrander.