Bedrijfsachtergrond van Songbird Naturals

Bedrijfsachtergrond van Songbird Naturals l Nederland

De basis van Songbird Naturals ligt in Nieuw-Zeeland. In 1984 werd de formule voor massage wax ontwikkeld door de Tui gemeenschap in Golden Bay. De wax was bedoeld als alternatief voor olie en lotion, dit omdat een vast product beter te doseren is en meer controle geeft op het onderliggende weefsel.

De massage wax die de Tui gemeenschap ontwikkelde is 100% natuurlijk en heeft bijenwas als hoofdbestanddeel. Bijenwas is bij kamertemperatuur vast, maar smelt door (huid)warmte. Het wordt in tegenstelling tot producten op waterbasis langzaam geabsorbeerd door de huid, het behoudt dus de gehele massage zijn eigenschappen en er is maar weinig van nodig.

the-tui-co-operative-new-zealand-in-2019-
Tui gemeenschap, Nieuw-Zeeland, 2019

Andy Harrod verbleef enkele jaren bij de Tui gemeenschap en raakte geïnspireerd door het voor hem nieuwe product. In 2000 keerde hij terug naar het Verenigd Koninkrijk en besloot dat hij de massage wax ook daar wilde introduceren. Hij begon een bedrijf dat hij Songbird Naturals noemde en via die weg werden de producten rechtstreeks vanuit de Tui gemeenschap op de Britse markt verkocht. In 2006 ging Tui Trading UK de naam Songbird voeren.

Omdat Songbird een zo minimaal mogelijke voetstap wil achterlaten op de aarde, werd in 2007 besloten de producten niet langer te importeren maar in het Verenigd Koninkrijk te produceren. Dit alles in nauwe samenwerking met en naar het recept van de Tui gemeenschap.

the-songbird-naturals-team-at-ditcheat-hill-farm-in-somerset-2019
Songbird Naturals team UK, Ditcheat Hill Farm in Somerset, 2019

2012 en 2013 waren erg drukke jaren voor Songbird Naturals want er stond een nieuwe EU verordening op de agenda. Alle cosmetische producten op de Europese markt moesten worden gekeurd door een gecertificeerd scheikundige. Het kostte Songbird 18 maanden om met alle producten te voldoen aan de strenge IFRA richtlijnen.

Sinds 2017 houdt Songbird zich bezig met ontwikkeling van een nieuwe, milieuvriendelijke verpakking voor hun massage wax. Karton is voor de hand liggend omdat het gemakkelijk afbreekbaar is, maar omdat het product dat erin moet olie bevat is het een uitdaging om het materiaal hiertegen bestand te maken. In 2018 lanceerde ze vol trots de gloednieuwe verpakkingsstijl. Nu de Ecotubs een steeds populairdere keuze wordt bij de klanten, hebben ze samen een impact op het verminderen van plastic afval in de massage-industrie.

songbird-naturals

De originele massage waxen kenmerken zich door een basis van bijenwas, omdat dit een product van dierlijke oorsprong is, is het niet vegan. Om gehoor te geven aan de behoefte van de groeiende groep veganisten ontwikkelde Songbird een veganlijn, deze is sinds 2019 op de markt.

Dit is in een notendop de geschiedenis van Songbird Naturals, een bedrijf met een missie.